La Màgia de la Sardana i la Cobla

El dia 14 de Desembre a la Sala d’Exposicions de La Caixa de Santa Cristina d’Aro va tenir lloc una sessió musical titulada LA MÀGIA DE LA SARDANA I LA COBLA, i va constar de dues parts.
La primera part va anar a càrrec del mestre Josep Cassú i Serra, ex-director de la Cobla La Principal de la Bisbal i compositor.
Va parlar de la història de les sardanes i va fer un recorregut històric sobre l’origen i l’evolució de les cobles. va fer esment dels compositors més rellevants de sardanes del nostre país ( Pep Ventura, Morera, Saderrra Puigferrer, Francesc Cassú entre altres) i va fer una exhaustiva anàlisi dels diferents instruments de la cobla i com tots en conjunt contribueixen a la sonoritat final que es percep.
La segona part va anar a càrrec de Josep maria Corretger, que va explicar la màgia dels compassos de les sardanes, la seva estructura, el comptatge dels mateixos i finalment els sistemes de repartiment per acabar a la dreta o a l’esquerrà, segons sigui la ubicació geogràfica del lloc de l’audició i ballada, segons el sistema empordanès o selvatà. Es va fer un cas pràctic de comptar i repartir 4 tirades d’ una sardana clàssica, com és SOTA EL MAS VENTÓS, del Mestre Bonaterra.
Es va repartir als assistents una guia per comptar i repartir sardanes.

Escrit per

www.amicscasamagica.org